Πανόραμα Πορτογαλίας

8 Days

H πόλη των πανοραμάτων

Λισαβόνα

Κτισμένη στη λιμνοθάλασσα που σχηματίζει ο Τάγος αμέσως πριν εκβάλει στον Ατλαντικό, ξαπλωμένη στους λόφους της, η Λισαβόνα έχει πολύτιμο σύμμαχο τη γεωγραφία. Οι σειρές των σπιτιών της στις λοφοπλαγιές μοιάζουν με κερκίδες απέραντου θεάτρου. Το θέαμα είναι το νερό, ο ορίζοντας, οι λόφοι και τα σπίτια της πόλης, οι ανατολές και οι δύσεις. Πλην της μικρής λωρίδας της Baixa (Μπάsha, Κάτω Πόλη), κτισμένης σε επίπεδο έδαφος, όλες οι άλλες συνοικίες του κέντρου σκαρφαλώνουν τους λόφους. Θα σκαρφαλώσετε μοιραία και εσείς και θα λαχανιάσετε στον ανήφορο, εντυπωσιασμένοι με τα παλιά πλακόστρωτα που ποτέ δεν γλιστρούν. Θα σαστίσετε με τα μικροσκοπικά, παμπάλαια τραμ που, αψηφώντας την κλίση, ανεβοκατεβαίνουν σαν δαιμονισμένα. Ο δρόμος θα σας βγάλει σε κάποιο από τα διάσπαρτα miradouros (παρατηρητήρια) –πλατείες, εξέδρες, παρκάκια, ταράτσες–, όπου οι Λιζμποέτας πίνουν τον καφέ ή το κρασί τους ρεμβάζοντας. Και δεν θα θέλετε να φύγετε.

Στενή φέτα γης στριμωγμένη στην άκρη της Ευρώπης, ολόκληρη η Πορτογαλία έχει το βλέμμα στραμμένο στον Ατλαντικό. Στη Λισαβόνα δεν τον βλέπεις· τον υπονοεί η λιμνοθάλασσα που καταλήγει σε αυτόν. Δαμάζοντας τα κύματα, οι κάτοικοι της μικρής χώρας έκτισαν την πρώτη υπερπόντια αυτοκρατορία. 

Οι θαλασσοπόροι και οι Ανακαλύψεις βρίσκονται ακόμη στο κέντρο της πορτογαλικής μνήμης και ταυτότητας. Εθνικό σύμβολο της χώρας είναι ο αστρολάβος, όργανο απαραίτητο των εξερευνητών· πλαισιώνει το εθνόσημο στη σημαία και στα δημόσια κτίρια. Οι θαλασσοπόροι τής έδωσαν και το εθνικό έδεσμα, τον βακαλάο. «Πλέοντας για μήνες χωρίς εφοδιασμό, χρειάζονταν προμήθειες σε παστά», λέει η Σέλια, δημοσιογράφος και ξεναγός με ειδίκευση στη γαστρονομία. «Ο βακαλάος, άγνωστος στα πορτογαλικά νερά, προτιμήθηκε γιατί έχει λίγο λίπος και παστώνεται εύκολα». Το εισαγόμενο αλίπαστο συνεπήρε το έθνος. 

Τον 16ο αιώνα, η Λισαβόνα ήταν το μεγαλύτερο εμπορείο της Ευρώπης. Εδώ κατέληγαν τα μπαχαρικά των Ινδιών για να διοχετευθούν στις ευρωπαϊκές αγορές· από εδώ έφευγαν έμποροι για τις πορτογαλικές κτήσεις στην Ασία και στην Αφρική και έποικοι για τη Βραζιλία. Το 1755, την πόλη ξεπάτωσε ένας από τους σφοδρότερους σεισμούς της ιστορίας. Τον ακολούθησε τσουνάμι και πυρκαγιές. Περίοπτα στο κέντρο, τα ερείπια της εκκλησίας των Καρμελιτών (Convento do Carmo) μνημονεύουν τη συμφορά: γοτθικές καμάρες διαγράφονται με φόντο το γαλάζιο του ουρανού.

Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί πως η Λισαβόνα υπήρξε αυτοκρατορική πρωτεύουσα. Τα πάντα σεμνά, σε μικρή κλίμακα, θυμίζουν την «ταπεινή ύπαρξη» (“uma existência singela”) στο τραγούδι εκείνης που όλοι εδώ αναφέρουν απλά ως «Αμάλια» (Ροντρίγκες). Πόσο συγκινητικά χαριτωμένη μπορεί να είναι η απλότητα! Το μόνο εξεζητημένο είναι τα εσωτερικά των μπαρόκ εκκλησιών, με τον επίχρυσο ξυλόγλυπτο διάκοσμο. Για πρωτεύουσα μιας χώρας θαλασσοπόρων, που την κατοικούν τόσες φυλές, η Λισαβόνα είναι εσωστρεφής. Οι γειτονιές του κέντρου, καθεμιά στην πλαγιά της, είναι χωριστοί μικρόκοσμοι, σαν χωριά. Οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους, συναντιούνται στην ταβέρνα, στο φαρμακείο, στο ζαχαροπλαστείο. Οι γιαγιάδες ανταλλάσσουν φωναχτά τα νέα τους από μπαλκόνι σε μπαλκόνι. Υπάρχει ακόμη η συνήθεια να αφήνεις τα κλειδιά στον μπακάλη όταν λείπεις, «για ό,τι χρειαστεί».Για το ταμπεραμέντο των Πορτογάλων, ποτισμένο στη νοσταλγία και με ροπή στη μελαγχολία, θα έχετε ακούσει. Παρότι Λατίνοι, δεν είναι μεσογειακοί. Αυτό που ενδεχομένως αγνοείτε είναι πως η Λισαβόνα έχει μια πλευρά βαθιά σουρεαλιστική. Σε πολλά μπαλκονάκια από τις γλάστρες δεν ξεπηδούν φυτά αλλά μέλη από τεμαχισμένες κούκλες – κεφάλια, χέρια, πόδια. Πολλές φορές πέτυχα, ιδίως στα στενά της Αλφάμα, γυναίκες να τηγανίζουν ψάρια στο περβάζι του παραθύρου, κουβεντιάζοντας παράλληλα με περαστικούς. 

                                                                         Αξίζει αυτό το ταξίδι!!!

Επισκόπηση

Οι θαλασσοπόροι και οι Ανακαλύψεις βρίσκονται ακόμη στο κέντρο της πορτογαλικής μνήμης και ταυτότητας. Εθνικό σύμβολο της χώρας είναι ο αστρολάβος, όργανο απαραίτητο των εξερευνητών· πλαισιώνει το εθνόσημο στη σημαία και στα δημόσια κτίρια. Οι θαλασσοπόροι τής έδωσαν και το εθνικό έδεσμα, τον βακαλάο.

Καλύτερες Στιγμές

 • Λισαβόνα
 • Σίντρα, θερινή κατοικία των βασιλέων, μια πόλη που αφθονεί σε φυσική ομορφιά και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Γέφυρας Κονδύλη
 • Κασκάις, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι
 • Ναζαρέ, το ψαροχώρι του Ατλαντικού
 • Κοίμπρα, την πρώτη Πανεπιστημιούπολη της Πορτογαλίας
 • Αβέιρο, η “Βενετία της Πορτογαλίας”
 • Πόρτο μια πόλη που αντιπροσωπεύει την παράδοση ,τις ανθρώπινες αξίες , τη σκληρή δουλειά και τη δύναμη της ψυχής του Πορτογαλικού έθνους.
 • Μπράγκα και το ιερό του Ιησού
 • Γκιμαράες το λίκνο του Παρτογαλικού έθνους
 • Μοναστήρι της αγίας Μαρίας της Νίκης στην Μπατάλια
 • Η κοιλάδα “Cova Da Iria”
 • Εστορίλ
 • Cabo Da Roca, το δυτικότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου
 • Πύργος του Μπελέμ εκεί από όπου ξεκίνησαν οι Θαλασσοπόροι για τα πέρατα της γης
 • Πάρκο των Εθνών

Πρόγραμμα Εκδρομής

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση με ενδιάμεσο σταθμό για το Πόρτο μια πόλη που αντιπροσωπεύει την παράδοση, τις ανθρώπινες αξίες, τη σκληρή δουλειά και τη δύναμη της ψυχής του Πορτογαλικού Έθνους. Η πόλη έδωσε επίσης το όνομα της στο ομώνυμο ξακουστό κρασί "ΠΟΡΤΟ" παράγεται από την καλλιέργεια ποικιλιών αμπελιού ύστερα από καθοδήγηση μια βρετανικής κοινότητας που αναπτύχθηκε στο λιμάνι της πόλης. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

Μετά το πρωινό θα ξεναγηθούμε στην εντυπωσιακή πόλη που είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Douro και απλώνεται αρμονικά στους λόφους διατηρώντας ακόμη και σήμερα την μεσαιωνική της άποψη. Στην περιοχή Ριμπέϊρα, κατά μήκος του ποταμού, εκτείνονται οι παλιές συνοικίες με τα πολλά παραδοσιακά καταστήματα και την ανοιχτή αγορά που βρίσκεται στην αποβάθρα, από όπου παλαιότερα φόρτωναν στις χαρακτηριστικές βάρκες το ομώνυμο κρασί. Στην άνω πόλη θα περιηγηθούμε στην περιοχή του Καθεδρικού Ναού και το παλιό κτίριο των σιδηροδρόμων. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το χρυσοποίκιλτο ναό του Άγιου Φραγκίσκου και το Παλάτι Μπόλσα, όπου στεγάζεται το Εμπορικό Επιμελητήριο και παλαιότερα το χρηματιστήριο. Τέλος θα επισκεφθούμε κάποιο παλιό οινοποιείο της πόλης, όπου για πολλά χρόνια ωριμάζει το περίφημο κρασί “ΠΟΡΤΟ” και θα έχουμε τη χαρά να γευθούμε σε ειδικά κατασκευασμένο ποτήρι “calice” την υπέροχη γεύση του και το πλούσιο άρωμα του. Διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό αναχώρηση για μια ολοήμερη εκδρομή στην επαρχία του Μίνιου. Πρώτος σταθμός της διαδρομής μας θα είναι η Μπράγκα όπου θα θαυμάσουμε τον καθεδρικό ναό και το ιερό του Ιησού που παρουσιάζει σημαντικά δείγματα στυλ Μπαρόκ. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Γκιμαράες το λίκνο του Πορτογαλικού έθνους. που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Είναι η γενέτειρα πόλη της
Πορτογαλικής εθνικότητας καθώς και η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας ο « Αλφόνσο Α » . Θα δούμε το κάστρο της περιοχής και το ιστορικό κέντρο , τα οποία αποτελούν μνημεία ιστορικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Επιστροφή στο Πόρτο. Διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Κοίμπρα. Πρώτη μας στάση στο δάσος Μπουσάκο το εθνικό δάσος των Πορτογάλων κι ένα από τα πλουσιότερα της Ευρώπης σε φυτά. Στη διαδρομή μας θα κάνουμε μια στάση στη πόλη των καναλιών τη “Βενετία της Πορτογαλίας” το Αβέιρο, όπου θα θαυμάσουμε τις βάρκες που μοιάζουν με παραδοσιακές γόνδολες της Βενετίας. Συνεχίζουμε με ξενάγηση στην Κουίμπρα, την πρώτη Πανεπιστημιούπολη της Πορτογαλίας και μια από τις πιο παλιές του κόσμου. Θα επισκεφθούμε την εκκλησία της Σάντα Κλάρα Νόβα, το χώρο του Πανεπιστημίου και θα περιηγηθούμε στους δρόμους της πόλης των ποιητών με το πολυτραγουδισμένο της ποτάμι Μοντέγκο.

Αναχώρηση το πρωί με προορισμό την Λισαβόνα. Πρώτος μας σταθμός ο ναός της Μπατάλια, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς υπό την προστασία της UNESCO. Στη συνέχεια θα πάμε στο τουριστικό ψαροχώρι του ατλαντικού τη Ναζαρέ. Μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη λόγω της εγκαρδιότητας και της ζωντάνιας που θα εισπράξετε από τους κατοίκους της καθώς και από την μοναδική αίσθηση που σας δημιουργεί ένα μικρό χωριό που εμποτίζεται με την παράδοση και όπου θα
έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα. Τέλος θα επισκεφθούμε επίσης το πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό των καλλιτεχνών Όμπιτους. Θα περπατήσουμε στα στενά σοκάκια ανάμεσα σε λευκά σπιτάκια στολισμένα με πολύχρωμα λουλούδια και θα απολαύσουμε μια πανοραμική θέα από τα τείχη ύψους 13 μέτρων που περιστοιχίζουν περιμετρικά το χωριό. Άφιξη αργά το απόγευμα στην Λισαβόνα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Η σημερινή μας ξενάγηση είναι αφιερωμένη στην γραφική και φιλόξενη πόλη, που παρόλο τις συνεχόμενες επιδρομές των βαρβαρικών λαών για πολλούς αιώνες, διατηρεί έως και σήμερα το λατινικό ένδοξο χαρακτήρα της. Ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της πόλης και ίσως το πιο όμορφο και περίτεχνο παγκοσμίως είναι το Μουσείο με τις Βασιλικές Άμαξες, όπου θα θαυμάσουμε μια μοναδική σε
πολυτέλεια και πλούτο συλλογή που χρονολογείται ανάμεσα στον 17ο και 19ο αιώνα. Θα επισκεφθούμε το μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, το πιο εντυπωσιακό σύμβολο της πορτογαλικής δύναμης και πλούτου, που χτίστηκε το 1502 κατόπιν εντολής του βασιλιά Manuel I για να τιμήσει τη μνήμη του Vasco da Gama για την επιτυχή επιστροφή του από την Ινδία. Τέλος θα επισκεφθούμε το μνημείο των Ανακαλύψεων καθώς και τον χαρακτηριστικό Πύργο του Μπελέμ, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Πορτογάλοι
θαλασσοπόροι για τα πέρατα της γης. Αυτός ο περίφημος πύργος που φαντάζει περισσότερο σαν ένα μικροσκοπικό κάστρο, χτίστηκε το 1515 κοντά στις όχθεις του ποταμού TEJO για να προστατεύσει τις εκβολές του ποταμού και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. To βράδυ σας προτείνουμε να απολαύσετε τα παραδοσιακά πορτογαλικά τραγούδια fado, που έγιναν
γνωστά σε όλο τον κόσμο από την φημισμένη τραγουδίστρια Amalia Rodriguez. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό θα ξεναγηθούμε στην εντυπωσιακή πόλη που είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Douro και απλώνεται αρμονικά στους λόφους διατηρώντας ακόμη και σήμερα την μεσαιωνική της άποψη. Στην περιοχή Ριμπέϊρα, κατά μήκος του ποταμού, εκτείνονται οι παλιές συνοικίες με τα πολλά παραδοσιακά καταστήματα και την ανοιχτή αγορά που βρίσκεται στην αποβάθρα, από όπου παλαιότερα φόρτωναν στις χαρακτηριστικές βάρκες το ομώνυμο κρασί. Στην άνω πόλη θα περιηγηθούμε στην περιοχή του Καθεδρικού Ναού και το παλιό κτίριο των σιδηροδρόμων. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το χρυσοποίκιλτο ναό του Άγιου Φραγκίσκου και το Παλάτι Μπόλσα, όπου στεγάζεται το Εμπορικό Επιμελητήριο και παλαιότερα το χρηματιστήριο. Τέλος θα επισκεφθούμε κάποιο παλιό οινοποιείο της πόλης, όπου για πολλά χρόνια ωριμάζει το περίφημο κρασί “ΠΟΡΤΟ” και θα έχουμε τη χαρά να γευθούμε σε ειδικά κατασκευασμένο ποτήρι “calice” την υπέροχη γεύση του και το πλούσιο άρωμα του. Διανυκτέρευση.

Σήμερα είναι η τελευταία μας ημέρα στην Πρωτεύουσα της Πορτογαλία. Μεταφορά στο αεροδρόμιο. Γεμάτοι αναμνήσεις πετάμε πίσω στην Ελλάδα. Άφιξη στην Αθήνα.

Περιλαμβάνεται / Δεν Περιλαμβάνεται

Περιλαμβάνεται:

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με LH
 • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*
 • Πρωινό μπουφέ καθημερινά
 • Μεταφορές από / προς αεροδρόμια / ξενοδοχεία εξωτερικού
 • Πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν (μετακινήσεις προγράμματος)
 • Ξεναγήσεις / περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
 • Έμπειρος αρχηγός /συνοδός του γραφείου μας
 • Ενημερωτικά έντυπα / χάρτες
 • ΦΠΑ
 • Ασφάλεια ταξιδιού (αστικής ευθύνης)
 • Ειδική ασφάλεια COVID-19

Τι δεν Περιλαμβάνεται:

 • Φόροι αεροδρομίου 185 Ευρώ LH
 • Είσοδοι σε μουσεία / μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους πάρκα
 • θεαμάτων, ακουστικά (whispers) εισιτήρια άλλων μέσων
 • (συγκοινωνίας ή αναψυχής) extra περιηγήσεις ή πρόσθετες αμοιβές
 • ξεναγών, για ‘’ extra’’ προγράμματα διασκέδασης φιλοδωρήματα,
 • αχθοφορικά, επιπλέον γεύματα, ποτά καθώς και ότι ρητά δεν
 • αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναγράφεται ως προαιρετικό ή
 • προτεινόμενο.
 • Ότι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Κρατήσεις

Πανόραμα Πορτογαλίας 8 ημέρες

Δίκλινο          1245 ευρώ το άτομο (ξενοδοχεία 4*)

Μονόκλινο    1655 ευρώ

Παιδικό         1195 ευρώ

Ξενοδοχεία: HOTEL BESSA BOAVISTA PORTO 4*

HOTEL TIVOLI COIMBRA 4*

HOTEL PESTAVA  VINTAGE LISBON 4*

Πτήσεις με LH1757 >  ATH MUC   06:00 – O7:35

LH1782 >  MUC OPO   08:30 – 10:25

LH1167 >  LIS  FRA       12:05 – 16:05

LH1284 > FRA ATH      17:20 – 21:05

Οι κρατήσεις πραγματοποιούνται με προκαταβολή 30% και εξόφληση 10 ημέρες πριν την αναχώρηση. Οι καταθέσεις πραγματοποιούνται στις τράπεζες : Εθνική και Πειραιώς.

**Η σειρά των ξεναγήσεων μπορεί να αλλάξει για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος χωρίς καμία παράλειψη.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι δεν περιλαμβάνεται

Είσοδοι σε μουσεία & αξιοθέατα
Ποτά
Φόρος διαμονής του άρθρου 53 N.4389/2016

Χάρτης

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Πανόραμα Πορτογαλίας
Go to Top