Θήβα “ταξίδι στο χρόνο”
Θήβα, όπου θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το σημερινό Αρχαιολογικό μουσείο Θηβών αποτελεί το τρίτο στη σειρά στη συγκεκριμένη θέση. Από το 1894 δημιουργήθηκε στη Θήβα μικρή αρχαιολογική συλλογή, η οποία στεγαζόταν στο κτήριο του υπάρχοντος τότε στρατώνα, δίπλα στον μεσαιωνικό πύργο. Η ανάγκη για ένα σύγχρονο μουσείο, στη Θήβα, αντάξιο της μακραίωνης Βοιωτικής ιστορίας, οδήγησε στον εκσυγχρονισμό του προϋπάρχοντος κτηρίου και στην προσθήκη ενός νέου κτηρίου-επέκτασης. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν και το επιστημονικό έργο που επιτελέσθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του έργου, με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μέσα από πρόσφατες ανασκαφές και δημοσιεύσεις. Σε αυτό συνέβαλε και η συνεργασία αρχαιολόγων, μελετητών των Βοιωτικών αρχαιοτήτων. Η μουσειολογική μελέτη καθόρισε την ερμηνευτική οπτική του μουσείου και προέταξε τον αφηγηματικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης, ο οποίος υποστηρίχθηκε, τόσο από την ανάπτυξη των εκθεμάτων στο χώρο, όσο και από το εποπτικό και ψηφιακό υλικό. Η έκθεση περιέχει αρχαιότητες από παλαιότερες ανασκαφές και εμπλουτίζεται σε μεγάλο ποσοστό με νέα εκθέματα, που προέρχονται από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων. Μερικά μάλιστα σύνολα των εκθεμάτων του είναι μοναδικά στο είδος τους στην Ελλάδα και στον κόσμο, όπως η μοναδική συλλογή των σφραγιδοκύλινδρων από το «Δωμάτιο του Θησαυρού» του μυκηναϊκού ανακτόρου της Θήβας, φερμένοι από την Ανατολή, η ομάδα κοσμημάτων από λαζουρίτη, οι εμπορικοί ψευδόστομοι αμφορείς με επιγραφές στη Γραμμική Β γραφή, οι μοναδικές στην ηπειρωτική Ελλάδα πήλινες ζωγραφιστές λάρνακες της Τανάγρας. Στην ιστορική περίοδο προσγράφονται η ομάδα των επιτυμβίων στηλών από σκούρο βοιωτικό λίθο, με υπέροχες εγχάρακτες μορφές πολεμιστών σε δράση εν ώρα μάχης, μερικοί Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο όρος Πτώο και η ομάδα των πώρινων επιτύμβιων θριγκώνΑυτή την επίσκεψη την οφείλουμε όλοι μας στους εαυτούς μας, εάν αναλογιστείτε από πόσο μακρυά έρχεται η Βοιωτική Ιστορία.
Ο επόμενος προορισμό μας είναι η Μονή του Όσιου Λουκά. Η ζωή του μοναστηριού από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα ταυτίζεται με την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τους δύο πρώτους αιώνες της ύπαρξής της η Μοναστική κοινότητα αποτελούσε πηγή Χριστιανικής πίστης και θείας ευλογίας. Τo σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αι’, η Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, είναι ιδρυμένο σε γραφική πλαγιά στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα, κοντά στην αρχαία Στειρίδα. Απλά θα εντυπωσιαστούμε.
Ο τελευταίος προορισμός μας στη Λειβαδιά, δίπλα στις αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, στον ποταμό Έρκυνα. Θα μας χαλαρώσει το άκουσμα του κελαρύσματος των νερών του ποταμού, θα μας χαλαρώσει το όμορφο τοπίο. Μυθολογία, Αρχαιολογία, Βυζαντολογία τρεις διαφορετικοί περίοδοι που “πλέκονται” ομοιόμορφα σε αυτούς τους τρεις χαρακτηριστικούς προορισμούς της Βοιωτίας. Σας περιμένουμε να χαρούμε τη Στερεα ελλαδίτικη ομορφιά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
Αναχώρηση από Γλυφάδα 7:00, Σύνταγμα 7:20 και Ομόνοια 7:30. Ο πρώτος μας σταθμός στη Θήβα όπου θα πραγματοποιήσουμε την επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό μουσείο. Στη συνέχεια θα πιούμε έναν καφέ στην πλατεία της πόλης και αναχωρούμε για τη Μονή του Όσιου Λουκά, ένα αντιπροσωπευτικό σπουδαίο Βυζαντινό αρχιτεκνονικό δημίουργημα.Είμαι σίγουρη ότι θα σας γοητεύσει.Και τέλος αναχωρούμε για την πρωτεύουσα του νομού τη Λειβαδιά για τη βόλτα μας δίπλα στην Έρκυνα και όχι μόνο. Θα γευματίσουμε, γνωστή η περιοχή, για το καλό κρέας και θα επιστρέψουμε Αθήνα περίπου 20:00 η ώρα.