Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας – Όσιος Λουκάς – Λιβαδιά

0
Τιμή
Τιμή
Η εκδρομή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη!

Κάνε κράτηση

Αποθήκευση στη Wish List

Adding item to wishlist requires an account

26

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Μυκηναϊκά Νεκροταφεία Θήβας
Μυκηναϊκά Νεκροταφεία Θήβας

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από προκαθορισμένα σημεία με πρώτο προορισμό τη Θήβα, όπου θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το σημερινό μουσείο Θηβών αποτελεί το τρίτο στη σειρά στη συγκεκριμένη θέση. Από το 1894 δημιουργήθηκε στη Θήβα μικρή αρχαιολογική συλλογή, η οποία στεγαζόταν στο κτήριο του υπάρχοντος τότε στρατώνα, δίπλα στον μεσαιωνικό πύργο. Η ανάγκη για ένα σύγχρονο μουσείο, αντάξιο της μακραίωνης βοιωτικής ιστορίας, οδήγησε στον εκσυγχρονισμό του προϋπάρχοντος κτηρίου και στην προσθήκη ενός νέου κτηρίου-επέκτασης. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν και το επιστημονικό έργο που επιτελέσθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του έργου, με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μέσα από πρόσφατες ανασκαφές και δημοσιεύσεις. Σε αυτό συνέβαλε και η συνεργασία αρχαιολόγων, μελετητών των βοιωτικών αρχαιοτήτων. Η μουσειολογική μελέτη καθόρισε την ερμηνευτική οπτική του μουσείου και προέταξε τον αφηγηματικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης, ο οποίος υποστηρίχθηκε, τόσο από την ανάπτυξη των εκθεμάτων στο χώρο, όσο και από το εποπτικό και ψηφιακό υλικό.

Τμήμα της αρχαίας πόλης - Συνεδριακό κέντρο
Τμήμα της αρχαίας πόλης – Συνεδριακό κέντρο

Η έκθεση περιέχει αρχαιότητες από παλαιότερες ανασκαφές και εμπλουτίζεται σε μεγάλο ποσοστό με νέα εκθέματα, που προέρχονται από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων. Μερικά μάλιστα σύνολα των εκθεμάτων του είναι μοναδικά στο είδος τους στην Ελλάδα και στον κόσμο, όπως η μοναδική συλλογή των σφραγιδοκύλινδρων από το «Δωμάτιο του Θησαυρού» του μυκηναϊκού ανακτόρου της Θήβας, φερμένοι από την Ανατολή, η ομάδα κοσμημάτων από λαζουρίτη, οι εμπορικοί ψευδόστομοι αμφορείς με επιγραφές στη Γραμμική Β γραφή, οι μοναδικές στην ηπειρωτική Ελλάδα πήλινες ζωγραφιστές λάρνακες της Τανάγρας. Στην ιστορική περίοδο προσγράφονται η ομάδα των επιτυμβίων στηλών από σκούρο βοιωτικό λίθο, με υπέροχες εγχάρακτες μορφές πολεμιστών σε δράση εν ώρα μάχης, μερικοί Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο όρος Πτώο και η ομάδα των πώρινων επιτύμβιων θριγκών. Εκτός όμως από τα μνημεία της προϊστορίας και της ελληνικής αρχαιότητας, θέση έχουν τώρα στο μουσείο και τα υλικά κατάλοιπα της Βυζαντινής περιόδου και των μετέπειτα αιώνων, φωτίζοντας άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της ζωής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Μονή του Όσιου Λουκά
Μονή του Όσιου Λουκά

Πίνουμε τον καφέ μας σε κάποια γραφική πλατεία της πόλης και αναχωρούμε για τον επόμενο προορισμό μας που είναι η Μονή του Όσιου Λουκά. Η ζωή του μοναστηριού από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα ταυτίζεται με την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τους δύο πρώτους αιώνες της ύπαρξής της η Μοναστική κοινότητα αποτελούσε πηγή Χριστιανικής πίστης και θείας ευλογίας. Τo σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αι’, η Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, είναι ιδρυμένο σε γραφική πλαγιά στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα, κοντά στην αρχαία Στειρίδα. Απλά θα εντυπωσιαστείτε.

Ώρα για χαλάρωση, φαγητό και καφέ δίπλα στις αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, στον ποταμό Έρκυνα. Θα σας χαλαρώσει το άκουσμα του κελαρύσματος των νερών του ποταμού, θα σας χαλαρώσει το όμορφο τοπίο.

Επιστροφή στην Αθήνα.

Go to Top