Αγία Φωτεινή – Σπήλαιο Καψιά – Βυτίνα

0
Τιμή
Τιμή
Η εκδρομή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη!

Κάνε κράτηση

Αποθήκευση στη Wish List

Adding item to wishlist requires an account

616

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο ναός της Αγίας Φωτεινής, μία μεγάλη έκπληξη περιμένει τον ανυποψίαστο περιηγητή στην Αρχαία Μαντινεία. Μέσα στον κάμπο της Αρχαίας Μαντινείας, ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, στην Κάψια Αρκαδίας, δεσπόζει ένα πέτρινο αρχιτεκτονικό παράδοξο. Εκεί στέκει μία εκκλησία, ανάμεσα σε ερείπια αρχαίων ναών, η οποία έχει χαρακτηριστεί, ως η πιο ανορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας.

Αναρωτιέται κανείς καθώς την κοιτά με δέος Είναι νέα ή βυζαντινή; Χτισμένη με αρχαία υλικά ή σύγχρονα; Είναι προϊόν σύγχυσης ή αχαλίνωτης φαντασίας; Η τεχνοτροπία θυμίζει Γκαουντί; ή τον Νέο Παρθενώνα;

Η Αγία Φωτεινή είναι ένα κράμα διάφορων ρυθμών που επιδιώκει να αποτελέσει μία γέφυρα πολιτισμών. Έχουν ειπωθεί διάφορες απόψεις για την αρχιτεκτονική της απομένει να πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη για να έχουμε τη δική μας άποψη.”

Δεύτερος προορισμός το πανέμορφο σπήλαιο Καψιά.Η πρώτη έρευνα του σπηλαίου έγινε στις 20 Αυγούστου 1892 από ελληνογαλλική αποστολή με υπεύθυνο τον νομομηχανικό Αρκαδίας Νικόλαο Σιδερίδη και δύο Γάλλους μηχανικούς. Στο σπήλαιο βρέθηκαν ίχνη παλιάς πλημμύρας και πλήθος από θραύσματα ανθρώπινων οστών και κρανίων, σκεπασμένα από λάσπη (πάχους μισού μέτρου) που καλύπτει το δάπεδο του σπηλαίου. Επίσης βρέθηκαν λυχνάρια που πιθανόν να ανήκουν στους ύστερους ελληνικούς χρόνους (4ος & 5ος μ.Χ αιώνας). Στην αίθουσα των «Θαυμασίων» παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο γνωστό ελληνικό σπήλαιο. Κόκκινα της φωτιάς, κίτρινα της ώχρας και πρασινογάλαζα ανάμικτα με το κατάλευκο των σταλακτιτών, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα φυσικής τέχνης.

Και τέλος θα επισκεφτούμε τη Βυτίνα, το πιο ζωντανό και τουριστικά αναπτυγμένο κεφαλοχώρι του Μαινάλου, πόλης, και μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για σκι ή εξορμήσεις στην ορεινή Αρκαδία. Στα δρομάκια του χωριού, όπου κυριαρχούν τα σπίτια από ντόπιο μαύρο μάρμαρο (πολλά από τα οποία αγοράστηκαν και αναστυλώθηκαν τη δεκαετία του ’90 από επώνυμους Αθηναίους), και γύρω από την πλατεία θα βρείτε καλές ταβέρνες, cafes-μπαράκια και μαγαζιά με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα (κυρίως τυροκομικά και ζυμαρικά). Από τα πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες.”

Go to Top