ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Αναχώρηση νωρίς το πρωί από προκαθορισμένα σημεία με πρώτο προορισμό τον ιερό χώρο των Δελφών. Θα επισκεφτούμε το μουσείο και θα ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο. Λίγα λόγια για τους Δελφούς:
«Η πόλη των Δελφών είναι το επίκεντρο παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι Δελφοί έχουν κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή και έχουν μεγάλη ιστορική σημασία που χάνεται στην προϊστορία και τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων.
Οι Δελφοί είναι συνδεδεμένοι με το ξακουστό μαντείο των Δελφών, το θεσμό των Αμφικτιονιών και το ιερό του Απόλλωνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στους Δελφούς, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, ενώ για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.
Αρχικά, υπήρχε ιερό αφιερωμένο στην γυναικεία θεότητα της Γης και κατά την παράδοση φύλακάς του ήταν ο δράκοντας Πύθων, τον οποίο σκότωσε ο Απόλλωνας. Έπειτα, ιδρύθηκε το ιερό του Απόλλωνα από Κρήτες. Ο μύθος αυτός επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις. Οι πρώτες λατρείες τελούνταν στο σπήλαιο Κωρύκειο Άντρο στον Παρνασσό όπου βρέθηκαν και τα πρώτα ευρήματα που χρονολογούνται από την νεολιθική εποχή (4000 π.Χ). καθώς και ερείπια μυκηναϊκού οικισμού και νεκροταφείο κοντά στο ιερό. Στα μέσα του 8ου αιώνα άρχισε η ανάπτυξη του Μαντείου και επικράτησε η λατρεία του Απόλλωνα που δίδαξε στους ανθρώπους την μετριοπάθεια και την σωφροσύνη. Οικοδομήθηκαν οι πρώτοι λίθινοι ναοί, ο ένας αφιερωμένος στον Απόλλωνα και ο άλλος στην Αθηνά. Στους Δελφούς λατρεύονταν και άλλοι θεοί όπως ο Διόνυσος, Ποσειδώνας, Ερμής, Άρτεμις κ.ά. Το ξακουστό Μαντείο των Δελφών γνώρισε μεγάλη ακμή τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ. και η φήμη του έφτασε στα πέρατα του κόσμου. Οι χρησμοί του δίνονταν από το στόμα της Πυθίας που ήταν η ιέρεια του μαντείου και ερμηνεύονταν από τους ιερείς του Απόλλωνα.
Οι Δελφοί έδωσαν το σύνθημα για αδελφότητα και ειρηνική συνύπαρξη των λαών με το γνωστό θεσμό των Αμφικτιονιών, ενώ πλήθος αφιερωμάτων στο ιερό, έγινε από ηγεμόνες και πόλεις, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε καλλιτεχνική αξία. Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, βρίσκεται μέσα σ΄ ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο ανάμεσα σε δυο μεγάλους βράχους, τις Φαιδριάδες. Το τοπίο είναι ήρεμο και δεν είναι τυχαίο που αποτελούσε για πολλούς αιώνες θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο καθώς και σύμβολο ενότητας.«
Πηγή: Wikipedia
Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών ανήκει στα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με χρονολογία ένταξης το 1987.
Και άλλα πολλά θα πούμε και θα αναλύσουμε κατά τη διαδρομή, καθώς θα έχουμε και μία εξαιρετική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, από καταξιωμένο ξεναγό.
Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στην Αράχωβα, όπου θα γευματίσουμε, θα απολαύσουμε την βόλτα μας και τον καφέ μας και επιστροφή για την πόλη των Αθηνών.