Γαλαξίδι “Αλευρομουτζουρώματα”

0
"Πολύχρωμη" Καθαρά Δευτέρα
25€
"Πολύχρωμη" Καθαρά Δευτέρα
25€
Η εκδρομή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη!

Κάνε κράτηση

Αποθήκευση στη Wish List

Adding item to wishlist requires an account

392
Μονοήμερη
Γλυφάδα, Σύνταγνα, Ομόνοια
Γαλαξίδι

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Γαλαξίδι, μαγευτικά όμορφη πόλη στον Κορινθιακό κόλπο. Ήρεμη, γραφική, γαλήνια αλλά σήμερα “κάνουν” πολύ φασαρία με πολύ πολύ κέφι αναβιώνοντας το έθιμο των Αλευρομουτζουρωμάτων. Αναχωρούμε νωρίς το πρωί, για να συμμετάσχουμε και να χαρούμε τα Αλευρομουτζουρώματα.

“ Πολύ καθαρή είσαι εσύ… Ανεπίτρεπτο». Με μια κίνηση, η άγνωστη απέναντί μου βάζει τα χέρια της, στο πρόσωπό μου και το κάνει κυριολεκτικά μαύρο! 

Σε όλη την Ελλάδα η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το ξεκίνημα της σαρακοστής, μιας περιόδου αυτοσυγκράτησης και νηστείας. Στη συγκεκριμένη κωμόπολη, όμως, πρώτα θα πρέπει να λερωθείς, να χορέψεις, να γελάσεις με την ψυχή σου, και μετά να ξεκινήσεις την πορεία προς το Πάσχα. Τα Αλευρομουτζουρώματα είναι ένα έθιμο μοναδικό, που τηρείται από τους Γαλαξιδιώτες κάθε χρόνο με ευλάβεια.

Το εναρκτήριο πρόσταγμα για κάθοδο στον αλευροπόλεμο δίνεται λίγο μετά το μεσημέρι. Το θορυβώδες κονβόι, πάνω σε παλιά αυτοκίνητα ή πεζή, ακόμα και με κουδούνια και με σφυρίχτρες, ξεκινά από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού κοντά στο Δημοτικό Σχολείο, και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Γαλαξιδιού φτάνει «πολεμώντας» μέχρι το λιμάνι.

Το πέρασμά του συνοδεύεται από σύννεφα χρωματιστού αλευριού σε όποιον πέσει στο δρόμο των… πεζικάριων. Κάθε χρόνο τα σπίτια σκεπάζονται με μουσαμάδες για να γλιτώσουν το πλύσιμο την επομένη – αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία, η αλήθεια είναι.

Το 1801 ο Ιρλανδός περιηγητής Έντουαρντ Ντόντουελ περιγράφει ότι οι Γαλαξιδιώτες, παρά τη σκλαβιά τους, έδειχναν μεγάλο ζήλο στην προετοιμασία του. Ο Ευθύμιος Γουργουρής στο βιβλίο του “Το Γαλαξείδι στον καιρό των καραβιών” αναφέρει ότι τα αλευρομουτζουρώματα είναι πολύ παλιότερα «από την εποχή των καραβιών». Η παράδοση υποστηρίζει ότι οι Γαλαξιδιώτες θαλασσοπόροι είδαν σε πόλη της Σικελίας παρόμοιες ομαδικές λαϊκές γιορτές, ενώ κατ’ άλλους οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στο Βυζάντιο, στους γελωτοποιούς του Ιπποδρόμου που ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους.

Οι παρέες, που αποτελούνταν αρχικά μόνο από άντρες, κατέβαιναν στην προκυμαία με δύο σακούλες στους ώμους. Η μία είχε αλεύρι και η άλλη χαρτοπόλεμο. Στην πορεία του χρόνου στο έθιμο προστέθηκαν γυναίκες και παιδιά, κι έγινε ένας αληθινός «πόλεμος» μουντζουρώματος με λουλάκι, βερνίκι παπουτσιών και ώχρα. Αργότερα στα πολεμοφόδια συμπεριλήφθηκαν και άλλα υλικά, πολύ πιο «επικίνδυνα» για την καθαριότητα των ρούχων.”

Πάμε να περάσουμε τα κούλουμα με ένα έθιμο που χάνετε στα βάθη των χρόνων. Κάποιοι να το παρακολουθήσουν και οι πιο τολμηροί να συμμετάσχουν. Μη το χάσετε!!!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναχώρηση από Γλυφάδα 7:00, Σύνταγμα 7:20 και Ομόνοια 7:40 με προορισμό μας, το Γαλαξίδι. Ακολουθούμε την Εθνική Αθηνών – Λαμίας που στο ύψος του Κάστρου στην Κωπαϊδα Βοιωτίας ακολουθούμε επαρχιακά δίκτυα με το τελικό Ιτέας – Αντιρρίου. Στον Ορχομενό θα κάνουμε την στάση μας για ένα καφέ. Συνεχίζουμε, αφήνουμε πίσω μας τη Λειβαδιά , το Δίστομο, τη Δεσφίνα και καταλήγουμε στον προορισμό μας περίπου 11:30.Θα απολαύσουμε το έθιμο των αλευρομουντζουρωμάτων, δια δραστικά και αναχωρούμε 6:00 για να επιστρέψουμε στην Αθήνα.

Go to Top