Γαλαξίδι – Όσιος Λουκάς

0
Τιμή
Τιμή
Η εκδρομή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη!

Κάνε κράτηση

Αποθήκευση στη Wish List

Adding item to wishlist requires an account

480

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Όσιος Λουκάς – Γραφικό Γαλαξίδι

Τo σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αι’, η Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, είναι ιδρυμένο σε γραφική πλαγιά στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα, κοντά στην αρχαία Στειρίδα. Η ζωή του μοναστηριού από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα ταυτίζεται με την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τους δύο πρώτους αιώνες της ύπαρξής της η Μοναστική κοινότητα αποτελούσε πηγή Χριστιανικής πίστης και θείας ευλογίας. Η θεωρία η οποία συνδέει την ίδρυση του μεγαλόπρεπου ναού με την αριστοκρατία της πλούσιας Θήβας της εποχής αυτής αντικρούεται από το γεγονός ότι ο όγκος του κτιρίου, το είδος και η αξία των υλικών του παραπέμπουν σε πλούσια βασιλικά θησαυροφυλάκια και καλλιτέχνες που κόσμησαν αυτοκρατορικά κτίσματα. Η προσωνυμία «βασιλομονάστηρο» αποδίδει την αυτοκρατορική καταγωγή της Μονής, καθώς και την αίσθηση του πλούτου και της τελειότητας του μνημείου από τους μεταγενέστερους. Το μοναστήρι με τις δύο μεγάλες εκκλησίες (το ναό της Παναγίας και το Καθολικό), την Κρύπτη, το καμπαναριό, τα κελλιά και τ’ άλλα κτίσματα, αφιερωμένο στον θαυματουργό τοπικό άγιο, απέκτησε σύντομα μοναδική ακτινοβολία και τούτο γιατί η μορφή της τέχνης του θεωρείται πρότυπο για τα βυζαντινά μνημεία του 11ου αι. σε όλη την Ελλάδα.

Βασική πηγή των πληροφοριών μας για το μοναστήρι και τον Όσιο Λουκά είναι ο Βίος του, που συνέταξε ανώνυμος μαθητής του το 962, λίγα χρόνια μετά το θάνατο του Οσίου το 953.Στα θεία χαρίσματα του ασκητή Οσίου οφειλόταν η στενή του σχέση με τους στρατηγούς του Θέματος της Ελλάδος, με έδρα την ακμάζουσα τότε Θήβα. Οι στρατηγοί Πόθος, γιός του Λέοντος Αργυρού, και Πρωτοσπαθάριος Κρηνίτης ο Αροτράς τίμησαν τον Όσιο. Ο Κρηνίτης μάλιστα άρχισε να κτίζει με έξοδά του εκκλησία, όσο ζούσε ο Όσιος, το 946, στο όνομα της Αγίας Βαρβάρας.Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Οσίου οι μαθητές και συμμοναστές του τελειοποίησαν και κόσμησαν την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, μετέβαλλαν το κελί όπου τάφηκε ο Όσιος σε «ιερό ευκτήριο» με σχήμα σταυρικό και ανοικοδόμησαν νέα κελλιά και ξενώνες. Επομένως, το έτος 955 υπήρχε μία πρώτη μοναστική κοινότητα. Σύμφωνα με τον Ε. Στίκα ο ναός της Αγίας Βαρβάρας ταυτίζεται με το ναό της Παναγίας και ο ευκτήριος οίκος με την Κρύπτη.

Γαλαξίδι.Γραφικότητα και ατμόσφαιρα νησιού σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά του βουνού στην ένδοξη άλλοτε ναυτοπολιτεία που διατηρεί την αίγλη και την αρχοντιά της. Μια ήσυχη κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας που βαθιά χωμένη στον Κορινθιακό κόλπο βρέχεται από τα Κρισαϊκά νερά και περιτριγυρίζεται από βουνά, που της χαρίζουν απανεμιά και σιγουριά. Τόπος ναυτικός με συμμετοχή στον κατά θάλασσα αγώνα των Ελλήνων το 1821, άκμασε στα χρόνια της ιστιοφόρου ναυσιπλοΐας. Το 18ο και 19ο αι. οι γαλαξιώτικες μπρατσέρες και σκούνες όργωναν τη θάλασσα της Μεσογείου. Σύμβολο της ναυτοσύνης των Ελλήνων διατήρησε την ατμόσφαιρα του παρελθόντος στα καπετανόσπιτα, στα νεοκλασικά σπίτια με τα ακρόπρωρα, στα καντούνια του και στο όλο γλυκύτητα λιμάνι που γεμίζει την ψυχή με κύματα εικόνων.Αξίζει να επισκεφτείτε: Τα λιμάνια και τα αρχοντικά. Ξεκινώντας από έναν περίπατο στο πρώτο λιμάνι, την Αγορά, ανηφορίστε τα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού και νιώστε την αύρα της ευημερίας, που γνώρισε ο τόπος, στα αναπαλαιωμένα πλιθόκτιστα αρχοντικά. Στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου θαυμάστε τα δύο καμπαναριά, τον επιβλητικό τρούλο και το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ στον Ι. Ναό της Αγ. Παρασκευής θα σας εντυπωσιάσει ο ζωδιακός κύκλος στο δάπεδο και το ηλιακό ρολόγι στο προαύλιο. Επισκεφτείτε το παλιό σχολείο και το Παρθεναγωγείο, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας τους. Στο πάρκο της πόλης θα δείτε δυο μνημεία από την αρχαιότητα: τον Τάφο του Λοκρού και ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, που ήταν χτισμένη εκεί. Η γνωριμία σας με τον Χηρόλακα, το δεύτερο λιμάνι, περιλαμβάνει σίγουρα και μια στάση στο παλιό Λιοτρίβη που το μπαλκόνι του στη θάλασσα αποπνέει νησιώτικη αίσθηση. Τέλος, η βόλτα στην πευκόφυτη Πέρα Πάντα καταλήγει στο άγαλμα της Γαλαξιδιώτισσας, που με τα παιδιά της αγκαλιά, κουνάει το μαντήλι προς τη θάλασσα. Το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο
Αρχαιολογική συλλογή, νομίσματα από τον 4ο αι. μέχρι και κοπές του νέου Ελληνικού κράτους, η μεγαλύτερη στο πανελλήνιο συλλογή πινάκων ιστιοφόρων του 19ου αι., ναυτική συλλογή που περιλαμβάνει ρολόγια, χρονόμετρα, όργανα και εργαλεία, ημερολόγια καταστρώματος, χάρτες κ.α. και η φιλοτελική συλλογή «Αργοναύτες» είναι τα εκθέματα του μουσείου που αντανακλούν την μακραίωνη ιστορία και ναυτική του παράδοση. Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Βυζαντινό κτίσμα σε υψόμετρο 300μ. του 1250 μ.Χ. Εδώ ο ιερομόναχος Ευθύμιος έγραψε την ιστορία του τόπου, το «Χρονικό του Γαλαξιδίου». Η θέα προς την πόλη είναι μοναδική.

***Αναχώρηση από τα γραφεία μας Γρ.Λαμπράκη 58 – Γλυφάδα, Σύνταγμα, Ομόνοια, με πρώτο προορρισμό τον Όσιο Λουκά και στη συνέχεια στο Γαλαξίδι, όπου και θα γευματίσουμε και το απόγευμα αναχωρούμε για Αθήνα.

Go to Top