Πλάτανος Κυνουρίας

0
Γιορτή του κάστανου στον Πάρνωνα
Από28€
Γιορτή του κάστανου στον Πάρνωνα
Από28€
28 Οκτωβρίου 2023
* Please select all required fields to proceed to the next step.

Κάνε κράτηση

Αποθήκευση στη Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1899
Μονοήμερη
Γλυφάδα, Σύνταγμα, Ομόνοια
Πλάτανος Κυνουρίας, Παράλιο Άστρους

Γιορτή του κάστανου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Γιορτή του κερασιού!!! «Φεύγουμε» σε ένα μονοήμερο με θεματολογία σε ένα γραφικό χωριό στον Πάρνωνα. Καρποί της  φύσης, κάστανα και όχι μόνο, τόπος παραγωγής  για σύκα και κάστανα, προϊόντα της πλατανίτικης γης, και το γιορτάζουν και μας προσκαλούν για να διασκεδάσουμε μαζί τους σε ένα γλέντι που έχουν «στήσει», στο χωριό τους τον Πλάτανο, τo Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, έπειτα από τη μεγάλη αποχή της πανδημίας.

Ο Πλάτανος, ένας παραδοσιακός καταπράσινος οικισμός στην αγκαλιά του Πάρνωνα, περιτριγυρισμένος από αμέτρητες τρεχούμενες πηγές, καταρράκτες και ρυάκια που οδηγούν στο Βρασιάτη ποταμό, τιμά και φέτος τα προϊόντα που παράγει.

Θα έχουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στα γραφικά σοκάκια του Πλάτανου, να θαυμάσουμε τις ομορφιές του τόπου και να δροσιστούμε με το Πλατανίτικο νερό που ρέει σε κάθε γωνιά  του χωριού. Άλλωστε αναγράφεται στην πέτρινη βρύση στην είσοδο του χωριού…… «Σαν του Πλατάνου το νερό, δε θα βρεις σε άλλα μέρη,

                                            με μια γουλιά δε θες γιατρό, με δύο βρίσκεις ταίρι»

Στην κεντρική πλατεία, τη λεγόμενη «Βρύση», αναβιώνει η λειτουργία του παραδοσιακού νερόμυλου, εκεί όπου οι Πλατανίτες αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών άλεθαν τα σιτηρά τους. Θυμούνται οι μεγαλύτεροι και μαθαίνουν οι νεότεροι το επάγγελμα του μυλωνά και τον τρόπο παραγωγής του αλευριού σε έναν από τους τέσσερις νερόμυλους που υπήρχαν και λειτουργούσαν στο χωριό, λόγω της ύπαρξης πολλών πηγών και τρεχούμενων νερών.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο επιβλητικός ιερός ναός της Αγίας Άννας, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1835 με εικόνες του Άγιου Όρους.

Στενοί δρόμοι με καλντερίμια, σπίτια με πολεμίστρες, τα “αφρίζοντα” νερά των πηγών του Βρασιάτη ποταμού, τα δύο μοναστήρια της Σέλας και Μεταμόρφωση του Σωτήρα στη κορυφή του χωριού, παραδοσιακές βρύσες, καταρράκτες, το πέτρινο γεφύρι και ευγενική φιλοξενία συνθέτουν το σκηνικό για μια όμορφη ανοιξιάτικη απόδραση.

Θα διεξαχθεί γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού με μουσική και φαγητό, από το σύλλογο γυναικών του χωριού. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για καφεδάκι στο Παράλιο Άστρους είναι το σημαντικότερο θερινό θέρετρο της Αρκαδίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Αναχώρηση από Γλυφάδα 7:00, Σύνταγμα 07:15 και Ομόνοια 07:30. Ενώ διανύσουμε τη Δυτική Αττική , αφήνοντας πίσω μας Ελευσίνα, Μέγαρα, Πάχη, παρέα μας και η Σαλαμίνα, περνάμε Ισθμό Κορίνθου, φτάνουμε Σπαθοβούνι όπου θα πραγματοποιήσουμε ένα μισάωρο διάλλειμα. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας ακολουθώντας την εθνική οδό Κορίνθου Άργους. Περνάμε δίπλα από Νεμέα, από Μυκήνες, περνάμε μέσα από το Άργος, το Κιβέρι για να καταλήξουμε στο καταπράσινο χωριό του Πλάτανου Αρκαδίας. Θα φτάσουμε περίπου 11:45 και θα παραμείνουμε μέχρι την ώρα 15:30.Μας δίνετε ευκαιρία να συνδυάσουμε περπάτημα , να απολαύσουμε το πράσινο που είναι παντού γύρω μας , να δούμε την εκκλησία τους , λίγα εκθέματα στους παλιούς μύλους τους ,να γευματίσουμε, να χορέψουμε, να δοκιμάσουμε πίτες με κεράσια, γλυκά, ντόπιες συνταγές και νοστιμιές από τις γυναίκες του χωριού να ενεργοποιήσουμε τις αισθήσεις μας μέσα στη φύση αυτού του όμορφου χωριού. Αναχωρούμε για το καφεδάκι μας στο πανέμορφο Παράλιο Άστρους, δίπλα στη θάλασσα Συνδυασμός δυνατός πράσινο και μπλε. Επιστροφή στην Αθήνα περίπου 21:00.

Go to Top