Κύμη

0
Τιμή
Τιμή
Η εκδρομή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη!

Κάνε κράτηση

Αποθήκευση στη Wish List

Adding item to wishlist requires an account

25

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Κύμη το “Μπαλκόνι” του Αιγαίου

Αμφιθεατρικά χτισμένη στα ανατολικά της Ευβοίας, σε προνομιακή θέση, 200 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας, διαθέτει πανοραμική θέα στο πέλαγος, γι’ αυτό και αποκαλείται «Μπαλκόνι του Αιγαίου». Το καταπράσινο περιβάλλον, τα άφθονα νερά, οι πεντακάθαρες παραλίες συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο για τον επισκέπτη. Κάνοντας μια βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό παρατηρήστε τα χαρακτηριστικά σπίτια, δείγματα «κουμιώτικης» αρχιτεκτονικής, κυρίως νεοκλασικά καπετανόσπιτα, τα οποία ξεχωρίζουν για τις περίτεχνες σιδεριές και τα φουρούσια (υποστηρικτικά) των μπαλκονιών αλλά και τις κτητορικές επιγραφές. Το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο είναι δύο εντυπωσιακά παραδείγματα αναπαλαιωμένων αρχοντικών. Γευματίστε σε μία από τις ταβέρνες και τα ουζερί που φημίζονται για το καλό τους φαγητό και κολυμπήστε στις καθαρές παραλίες της. Προτού φύγετε, ψωνίστε «κουκουλάρικα κάντρα», χειροτεχνήματα φτιαγμένα από κουκούλι μεταξοσκώληκα, αλλά και τοπικά παραδοσιακά γλυκά όπως ο μπακλαβάς και τα αμυγδαλωτά.

Αξίζει να δείτε:Λαογραφικό Μουσείο. Θεωρείται από τα καλύτερα Λαογραφικά Μουσεία της χώρας και στεγάζεται στο εντυπωσιακό παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καραβοπούλου. Εδώ θα δείτε κυρίως υφαντά και κεντήματα από την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής της Κύμης το 19o αιώνα αλλά και τοπικές φορεσιές και παραδοσιακά σκεύη.
Αρχαιολογικός χώρος Κύμης. Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα, στο λόφο Βιγλατούρι, έχει ανακαλυφθεί ολόκληρος οικισμός της προϊστορικής και γεωμετρικής περιόδου με σπίτια, ιερά, πλατείες, δρόμους και τάφους.
Ναός Παναγίας Λιαουτσάνισσας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κύμης και φημίζεται για το τέμπλο και τον άμβωνα, που είναι φιλοτεχνημένα από το Τηνιακό μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του Γιαννούλη Χαλεπά. Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χτίστηκε το 1849 και από το 1965 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Μητροπολιτικό Ναό της Κύμης παρουσιάζει ο περίτεχνος χρυσοκέντητος επιτάφιος του 14ου αιώνα. Εδώ υπάρχει και η προτομή του σπουδαίου επιστήμονα Γεωργίου Παπανικολάου (εφευρέτη του τεστ ΠΑΠ), ο οποίος γεννήθηκε στην Κύμη.
Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το μοναστήρι ιδρύθηκε πιθανότατα το 15ο αιώνα και ξεχωρίζει για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού, το χρυσοκέντητο επιτάφιο της Αποκαθήλωσης αλλά και τα δύο άγια ποτήρια της Μονής Κλιβάνου.
Κάστρο Αγίου Γεωργίου. Βόρεια της Κύμης βρίσκεται το ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο που προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο και στον ποταμό Αποκλείστη που ρέει βόρεια του.
Χωνευτικό. Σχεδόν 2 χλμ. βορειοδυτικά της Κύμης βρίσκεται η καταπράσινη τοποθεσία Χωνευτικό, με την ιαματική πηγή της περιοχής. Το νερό της φημίζεται για την ευεργετική του επίδραση στους νεφροπαθείς

***Αναχώρηση νωρίς το πρωί από τα γραφεία μας από Γρ.Λαμπράκη 58 – Γλυφάδα, Σύνταγμα, Ομόνοια με ενδιάμεσες στάσεις θα φτάσουμε στη Κύμη και το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για Αθήνα

Go to Top