ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Λίμνη Δόξα , η καλλονή της Πελοποννήσου!!!Η λίμνη Δόξα είναι η εξαίρεση του κλασικού κανόνα, ότι το τρέιλερ είναι σχεδόν πάντα καλύτερο από την ταινία. Η λίμνη Δόξα στην Ορεινή Κορινθία ξεπερνά σε ομορφιά ακόμα και την πιο εντυπωσιακή φωτογραφία, το πιο καλογυρισμένο βίντεο.
«Κορινθιακή Ελβετία» την ονομάζουν κάποιοι αφού τα έλατα σε αυτό το υψόμετρο αλλά και τα πεύκα πιο χαμηλά, τον χειμώνα με τα πρώτα χιόνια, δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα αλπικό τοπίο.
Η λίμνη Δόξα είναι τεχνητή και βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, στην καρδιά του Αρχαίου Φενεού. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με την δημιουργία ενός φράγματος μήκους 225 μέτρων στην κοίτη του χειμάρρου Δόξα που είχε σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της κοιλάδας του Φενεού. Έως τότε τα νερά του χειμάρρου ενώνονταν με τα νερά του ποταμού Όλβιου και πολύ συχνά πλημμύριζαν τη λεκάνη της πεδιάδας του Φενεού, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των παραγωγών.
Έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη Δόξα, στα νερά της οποίας καθρεφτίζονται τα πολύχρωμα μεικτά δάση της Ορεινής Κορινθίας, δημιουργώντας μια μοναδική ψευδαίσθηση. Σημείο αναφοράς στο κέντρο της λίμνης, το πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.
Από τις όχθες της λίμνης Δόξα, ξεκινά ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια της ορεινής Πελοποννήσου, που περνάει μέσα από ένα πυκνό ελατοδάσος και φτάνει μέχρι την κορυφή της Ντουρντουβάνας στα 2.109 μέτρα. H κεφαλληνιακή ελάτη και τα μαυροπεύκα αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για την άγρια ζωή της περιοχής. Εδώ, τα υδρόβια πουλιά και μικροπούλια δίνουν το ρυθμό, τα βατράχια, οι χελώνες, οι σαύρες, αλλά και τα ζαρκάδια, τα τσακάλια και τα αγριογούρουνα είναι κάποιοι μόνο από τους κατοίκους και τους επισκέπτες γύρω από τη λίμνη.
Στην βόλτα μας στη λίμνη θα συναντήσουμε τους παραγωγούς της περιοχής οι οποίοι στήνουν από το πρωί την πραμάτεια τους και κερνάνε τους επισκέπτες μέλι, τυρί και προζυμένιο ψωμί.
Τι θα κάνουμε; Για τους ρομαντικούς, ενδείκνυται μια βόλτα με άλογο κατά μήκος της λίμνης, σε μονοπάτια ή δασικούς δρόμους, το κολύμπι στα νερά της Δόξας,(για το καλοκαίρι μιλάμε τώρα), ακόμα και μια ποδηλατάδα για να θαυμάσετε το τοπίο.Για τους πιο δυναμικούς συστήνουμε τα mountain bike και τα ποδήλατα λίμνης.
Όταν κουραστούμε, σε αυτό το σημείο να πούμε ότι έρχονται τα καλύτερα, θα επισκεφθούμε μία από τις τοπικές ταβέρνες στη ευρύτερη περιοχή για να απολαύσουμε καλομαγειρεμένα ντόπια κρέατα, πουλερικά, όσπρια από ντόπιες πρώτες ύλες.
Φεύγοντας να πάρουμε μαζί μας οπωσδήποτε φασόλια βανίλιες Φενεού.
Και λίγα λόγια για τη Λίμνη Στυμφαλία.Η μυθική Στυμφαλία είναι μία από τις σπάνιες φυσικές ορεινές λίμνες της Ελλάδας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό ειδών της πανίδας και της χλωρίδας. Η λίμνη είναι γνωστή μυθολογικά από τον άθλο του Ηρακλή που έφτασε εδώ για εξολοθρεύσει τις Στυμφαλίδες όρνιθες, τα τερατώδη πουλιά με τα χάλκινα ράμφη και τα σιδερένια φτερά που τρέφονταν με ανθρώπινο κρέας και κατέστρεφαν τα κοπάδια και τις σοδειές. Αν και σχετικά μικρή σε μέγεθος, συγκριτικά με τις μεγάλες λίμνες των ηπειρωτικών της χώρας μας, θεωρείται η πιο σημαντική φυσική λίμνη της Πελοποννήσου και η σημαντικότερη ορεινή λίμνη της Ελλάδας.
Και Άγιος Γεώργιος του Φενεού. Στη Μονή του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται και το Κρυφό Σχολείο, που λειτούργησε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και προσφέρεται για επίσκεψη. Κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821, η Μονή λειτούργησε ως Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου με επικεφαλή τον Θ. Κολοκοτρώνη έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Κορινθία και την Αρκαδία. Η θέα από τον ξύλινο εξώστη της Μονής είναι επιβλητική και γαλήνια, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς με την πεδιάδα του Φενεού να απλώνεται μπροστά του! Δεν γίνεται να φύγει κανείς από εδώ χωρίς να δοκιμάσει γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο που παρασκευάζουν οι μοναχοί από τα άνθη που καλλιεργούν οι ίδιοι μέσα στη Μονή.
Και πολλά ακόμη που θα πούμε κατα τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, είναι ένα ταξίδι που αξίζει το χρόνο σας!!!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
Αναχώρηση από Γλυφάδα 7:00, Σύνταγμα 7:20 και Ομόνοια 7:30. Αναχώρηση για τον προορισμό μας μέσω της Ολύμπιας οδού, προσπερνώντας, Ελευσίνα, Μέγαρα, Κινέτα, Άγιους Θεόδωρους, για να συναντήσουμε τον Ισθμό της Κορίνθου. Συνεχίζουμε προκειμένου να κάνουμε και την πρώτη μας στάση στο Κιάτο για ένα γρήγορο καφέ και να αρχίσουμε να “ανεβαίνουμε” την επαρχιακή οδό Κιάτου – Βυτίνα, Καλιανοί, Στυμφαλία, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Η επίσκεψη μας στο μουσείο, θα μας δώσει πληροφορίες για τους κατοίκους της Στυμφαλίας, τον τρόπο ζωής τους και θα απολαύσουμε με τα κιάλια στο μπαλκόνι του , το γύρω περιβάλλοντα χώρο που είναι η Λίμνη Στυμφαλίας. Ένα σύγχρονο – μοντέρνο μουσείο. Θα παραμείνουμε στο χώρο περίπου 45 λεπτά. Στη συνέχεια θα οδηγηθούμε μέσω μίας ενδιαφέρουσας διαδρομής, από το Καρτέρι, Καστανιά, Μεσσινό, Μοσιά, Αρχαία Φενεός και βλέποντας και το φράγμα της Λίμνης Δόξας ανηφορίζουμε για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Από το Αρχονταρίκι θα γλυκάνουμε πλην του ουρανίσκου μας και τη ψυχή μας γιατί η θέα από ψηλά θα σας κάνει να νοιώσετε σαν στο παράδεισο επί της γης. Και εδώ θα παραμείνουμε περίπου 45 λεπτά και ήρθε η ώρα να επισκεφτούμε το στολίδι του Φενεού, τη Λίμνη Δόξα. Η παραμονή μας, στη λίμνη, μας δίνει τη δυνατότητα για βόλτα στα παράλια της, κάποιοι να κάνουν ιππασία και άλλοι να νοικιάσουν ποδήλατα να κάνουν βόλτα μέσα στη λίμνη και άλλοι βόλτα με ποδήλατα γύρω από τη λίμνη και οι πιο “ήσυχοι” να γνωρίσουν τα ντόπια προϊόντα στους πάγκους των ντόπιων παραγωγών. Προσοχή, με το τσίπουρο που κερνάνε γιατί είναι ανοιχτοχέρηδες στα κεράσματα, και φεύγουμε με παραπάνω κέφι και χορτασμένοι με τις νοστιμιές που μας προσφέρουν. Μετά από ένα δίωρο παραμονής, θα καταλήξουμε στην Καστανιά για φαγητό. Επιστροφή στην Αθήνα περίπου 8 η ώρα το βράδυ.