Μυστράς – Σπάρτη

0
Στη σκιά του Ταϋγέτου
29€
Στη σκιά του Ταϋγέτου
29€
Η εκδρομή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη!

Κάνε κράτηση

Αποθήκευση στη Wish List

Adding item to wishlist requires an account

822
Μονοήμερη
Γλυφάδα, Σύνταγμα, Ομόνοια
Μυστράς, Σπάρτη

Περιγραφή

Ο σημερινός προορισμός είναι πραγματικά ξεχωριστός, θα επισκεφτούμε μία από τις κάστρο πολιτείες της χώρας μας, το Μυστρά. Χτισμένη τις πλαγιές του Ταϋγέτου, η κάστρο-πολιτεία του Μυστρά μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Παραμένει σχεδόν ακατοίκητη και ερημωμένη, προσφέροντας απλόχερα μία πρωτόγνωρη πολιτιστική εμπειρία, σε ένα τοπίο που καθηλώνει το βλέμμα και ξυπνάει τις αισθήσεις. Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στην ιστορία; Περίπου 214 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στη νότια Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο νομό Λακωνίας βρίσκεται η Σπάρτη, μία μικρή επαρχιακή πόλη, με ένδοξη ιστορία, φήμη που δεν γνωρίζει σύνορα και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Πέντε χιλιόμετρα από τη Σπάρτη το γραφικό χωριό. Το Κάστρο του Μυστρά ή Μυζηθρά χτίστηκε το 1249 από τον Φράγκο Πρίγκιπα Γουλιέλμο Β’ Βιλλαρδουίνο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή. Το όνομα Μυζηθράς που φαίνεται να είναι προγενέστερο του «Μυστράς» οφείλεται είτε στο σχήμα του βουνού που θυμίζει το ομώνυμο τυρί, είτε στο όνομα παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς. Λίγα χρόνια αργότερα το κάστρο περνάει στα χέρια των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και έκτοτε ξεκινάει μία πολύχρονη ιστορία γεμάτη σταυροφορίες, εξουσία, δύναμη και πολέμους την ίδια στιγμή που ο γειτονικός πληθυσμός μετακινείται για την προστασία του κοντά στο κάστρο ενισχύοντας την αξία του. Έχει την επάνω και τη κάτω πύλη. Εμείς ξεκινάμε από την Άνω Πύλη. Στο υψηλότερο σημείο του Κάστρου απομεινάρια από τα τείχη, μας μεταφέρουν στην εποχή που ο Μυστράς απειλείτο από κατακτητές ενώ η θέα τόσο προς τη Σπάρτη όσο και προς τον Ταΰγετο είναι καθηλωτική. Η διαδρομή ενδεχομένως για κάποιους να είναι κουραστική, ωστόσο, το τοπίο που θα συναντήσετε όταν θα φτάσετε στο υψηλότερο σημείο του Κάστρου, σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Θα ξεκινήσουμε από τη πάνω Πύλη και θα ταξιδέψουμε στα βάθη της ιστορίας με την έμπειρη ξεναγός μας. Σπάρτη ο επόμενος μας σταθμός, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, μας ταξιδεύει στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Στόχος του Μουσείου είναι να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας, και γενικά με τον μεσογειακό χώρο. Η ελιά και το λάδι παρουσιάζονται εδώ από διαφορετικές οπτικές γωνιές: οικονομία, διατροφή και χρήσεις, θρησκευτική λατρεία, τέχνη και τεχνολογία. 

Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις πρώτες μαρτυρίες για την παρουσία της ελιάς και την παραγωγή του λαδιού στον ελλαδικό χώρο: 

  • Σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς, 50.000-60.000 ετών, από τη Σαντορίνη, τα παλαιότερα ευρήματα που αποδεικνύουν την παρουσία ελαιόδενδρου στην Ελλάδα
  • Πινακίδες Γραμμικής Β του 14ου αιώνα π.Χ.  (ακριβή αντίγραφα), με τις  πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ελιά και το λάδι 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναχώρηση από τη Γλυφάδα 7:00, Σύνταγμα 7:15, Ομόνοια 7:30.Μια πλούσια διαδρομή ακολουθούμε, Δαφνί, Ελευσίνα, Σαλαμίνα δίπλα μας , Θέα στο Σαρωνικό κόλπο, Ισθμός Κορίνθου, Σπαθοβούνι, Αρχαία Νεμέα, Δερβενάκια, για να φτάσουμε περίπου 9:20 και να κάνουμε ένα μισάωρο διάλειμμα στο Αρτεμίσιο. Συνεχίζουμε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή Νεστάνη, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Σπάρτη και περίπου 11:30 συναντάμε τη ξεναγό μας για να γνωρίσουμε τον τόπο όπως Του αρμόζει. Χρειάζεται να φοράμε άνετα ρούχα και παπούτσια, το μέρος θα είναι κατηφορικό και θα είμαστε σε μονοπάτια που είναι χωμάτινα ή να είναι στρωμένα από πέτρες που μπορεί να γλιστράνε, θέλει προσοχή αλλά αξίζει αυτή η διαδρομή. Δύο η ώρα πηγαίνουμε για μεσημεριανό γεύμα στο χωριό του Μυστρά, να ζήσουμε όλη την ατμόσφαιρα του κάστρου. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την Σπάρτη , όπου μπορούμε να πιούμε τον καφέ μας ή να επισκεφτούμε το Μουσείο Της Ελιάς και Ελληνικού λαδιού. Αναχώρηση Από Σπάρτη και με μία ενδιάμεση στάση άφιξη στην Αθήνα περίπου 20:30.

Go to Top