Τριζόνια, το νησί της Φωκίδας

0
Μικρό, πολύχρωμο, ήσυχο
Από32€
Μικρό, πολύχρωμο, ήσυχο
Από32€
Η εκδρομή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη!

Κάνε κράτηση

Αποθήκευση στη Wish List

Adding item to wishlist requires an account

583
Μονοήμερη
Γλυφάδα, Σύνταγμα, Ομόνοια
Γλυφάδα Φωκίδας, Τριζόνια

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τριζόνια ,ένα μικροσκοπικό μέρος, περικυκλωμένο από θάλασσα όπου σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα συνυπάρχουν και «χωρούν» παραδοσιακά σπίτια, όμορφη ακτογραμμή, ελιές, φραγκοσυκιές, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα και όμορφα τοπίο. Αυτό που δεν «χωράει» στα Τριζόνια  είναι τα αυτοκίνητα. Είναι μικρό, άγνωστο σε πολλούς, αλλά καταπράσινο νησί. Απέχει περίπου μισό χιλιόμετρο από τις ακτές της Φωκίδας και είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού. Ένα άγνωστο νησί, μέχρι πρότινος, σε ένα σημείο που θα το χαρακτηρίζαμε πέρασμα. Μικρό, πολύχρωμο, ήσυχο. Μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος τα 3 χλμ., διεκδικεί πραγματικά τον τίτλο ενός από τα μικρότερα νησιά της χώρας. Τα χρωματιστά του σπίτια, οι ελιές και ατελείωτες πικροδάφνες συνθέτουν τον χρωματικό πίνακα. Λείπει η βουή, καθώς οι μοναδικοί ήχοι που ακούει κανείς στα Τριζόνια είναι αυτοί των σκαφών που φθάνουν συνεχώς, των τζιτζικιών και των κυμάτων.  Τα οκίνητα απαγορεύονται διά νόμου στο αγαπημένο νησί των ντόπιων.

Τα Τριζόνια βρίσκονται μια δρασκελιά από τη στεριά, σε απόσταση μόλις πεντακοσίων μέτρων από τις ακτές της Φωκίδας και συγκεκριμένα από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα. Τα βαρκάκια μεταφέρουν το ένα πίσω από το άλλο, σε μερικά λεπτά, τους επισκέπτες της περιοχής, που αποζητούν να απολαύσουν λίγες στιγμές ηρεμίας και να κάνουν και τη βουτιά τους στις πεντακάθαρες ακτές του μικρού αυτού νησιού με τις γωνιές που μοιάζουν να βγαίνουν από άλλη εποχή.

Ένας μικρός οικισμός 50 σπιτιών, οι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους εκατό εξήντα, ένα μικρό λιμάνι, μια εκκλησία, μια μαρίνα, μερικές ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους μέχρι εκεί που χτυπάει το κύμα και τέσσερις παραλίες. Και αυτές στα μέτρα του νησιού. Μια ακρογιαλιά μπροστά από το λιμανάκι, η Πούντα, νοτιοανατολικά από το λιμάνι και δυο ακόμη με θέα την Πελοπόννησο, τα Άσπρα Χαλίκια και οι Καψάλες. Αυτό είναι όλο και όλο το άγνωστο αυτό νησί του Κορινθιακού. Ένα νησί, ιδανικός προορισμός για μονοήμερες αποδράσεις, για οικογενειακές διακοπές και για όσους αποζητούν την ηρεμία, ένας τόπος που χρησιμεύει ως ενδιάμεσος σταθμός για σκάφη αναψυχής που κατευθύνονται από τον Σαρωνικό και το Αιγαίο προς τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο και αντίστροφα.

Στο απάνεμο φυσικό λιμάνι του νησιού παλαιότερα διανυκτέρευαν οι ναυτικοί προκειμένου να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους, την επομένη, ενώ σήμερα τα κότερα και τα γιοτ χρησιμοποιούν τη μαρίνα των Τριζονιών ως σταθμό ξεκούρασης.

Για την προέλευση του ονόματος του νησιού, υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η μία θέλει να το οφείλει στο συμπαθές ομώνυμο έντομο, μια άλλη από παραφθορά της λέξης «τριονήσια», καθώς με αυτό το όνομα περιέγραφαν οι ντόπιοι το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τα τρία μεγαλύτερα νησιά, και μια τρίτη σχετίζεται με την ύπαρξη τριών θαλάσσιων ζωνών, απ’ όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το νησί, δηλαδή από Ιόνιο (δυτικά), από Πειραιά (ανατολικά) και από Πελοπόννησο (νότια).

Το σίγουρο είναι, ότι τα Τριζόνια ,είναι το νησί που ξελόγιασε και τον τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος, όπως θέλουν οι αναφορές, την περίοδο που έψαχνε να αγοράσει ένα δικό του νησί, επισκεπτόταν συνεχώς τα Τριζόνια και αναζητούσε τρόπο να τα αποκτήσει. Κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τις επισκέψεις του με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» και το υδροπλάνο. Ο Έλληνας κροίσος όμως, όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να αποκτήσει το μικρό αυτό νησάκι του Κορινθιακού . Άρα είναι προσβάσιμο για όλους εμάς. Για αυτό, ελάτε “σηκωθείτε” παίρνεται μαγιό, καλή διάθεση και φύγαμε για Τριζόνια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναχώρηση από Γλυφάδα 7:00, Σύνταγμα 7:15 και Ομόνοια 7:30, για Τριζόνια. Η διαδρομή που ακολουθούμε για να φτάσουμε στη Γλυφάδα Φωκίδας, προκειμένου να μεταβούμε στον προορισμό μας στα Τριζόνια, είναι η Βόρεια Πελοπόνησσο πλάι στον Κορινθιακό κόλπο για να διανύσουμε τη Γέφυρα Κόσμημα “Χαρίλαος Τρικούπης” και να περάσουμε απέναντι στη Νότια Στερεά Ελλάδα. Ακολουθούμε την Ολυμπία οδό, αφήνοντας πίσω μας, Μέγαρα, Κινέτα, Αγίου Θεοδώρους περνάμε τον Ισθμό και διανύουμε το καινούργιο δρόμο Κορίνθου Πατρών. Θα πραγματοποιήσουμε μία στάση στο ύψος του Ξυλόκαστρου ή της Ακράτας για να χαλρώσουμε με ένα “γρήγορο καφεδάκι” και συνεχίζουμε. Προσπερνάμε Διακοπτό, Αίγιο, Ψαθόπυργο και φτάνουμε Ρίο για να περάσουμε μέσω της Γέφυρας στο Αντίριο. Περνάμε την κούκλα Ναύπακτο και φτάνουμε στη Γλυφάδα Φωκίδας περίπου 11:15, για να περάσουμε απέναντι με βαρκάκια. Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, βόλτες στα Τριζόνια, φαγητό και ότι άλλο επιθυμείτε. Επιστροφή για Αθήνα περίπου 5 η ώρα το απόγευμα. Στην Αθήνα θα είμαστε περίπου 9 η ώρα το βράδυ.

Go to Top