Μάνη

3 Days

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η ΑΓΟΝΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΣΠΗΛΑΙΑ , ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ , ΑΚΡΩΤΗΡΙΑ , ΠΕΤΡΑ, ΓΕΥΣΕΙΣ

Γοητευτικές διαδρομές σε άγονα τοπία, βυζαντινά μνημεία, πέτρινα χωριά γεμάτα πύργους και μυστικά, παραλίες έξω από τα συνηθισμένα. Η Ανατολική ή Μέσα Μάνη είναι ένας αλλιώτικος προορισμός, άγονη, κινηματογραφική, αυστηρή , ιδανική για ταξιδευτές που δεν αποζητούν τα εύκολα και τα προφανή. Θα περιηγηθούμε στο άγονο τοπίο της Μέσα Μάνης, ανάμεσα σε κοφτερά βράχια, γυμνές εκτάσεις σπαρμένες με πέτρες και χωριά φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από πέτρα, με αυστηρούς πολεμόπυργους. Ενενήντα οκτώ παραδοσιακοί οικισμοί απλώνονται σε όλη τη χερσόνησο, συχνά χωριά φαντάσματα, σαν σκηνικά. Από τη δημοφιλή Αρεόπολη και το γοητευτικό Λιμένι μέχρι τον ανεπτυγμένο Γερολιμένα, την εγκαταλελειμμένη Βάθεια ,το πιο χαρακτηριστικό χωριό της Μάνης. Ίσως μπορέσουμε να καταλάβουμε μέχρι και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία των Μανιατών, την οποία όρισε το τοπίο γύρω τους, όπως και την αρχιτεκτονική και τους ηθικούς κανόνες τους. 

Στη Μέσα Μάνη θα απολαύσουμε, μία από τις ομορφότερες πεζοπορίες σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Στο Ακροταίναρο, το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής, σύμφωνα με τον μύθο, βρισκόταν μία από τις πύλες του Άδη. Από αυτήν μπήκε ο Ορφέας για να πάρει την Ευρυδίκη αλλά και ο Ηρακλής αναζητώντας τον Κέρβερο στον δωδέκατο και τελευταίο άθλο του. Εδώ καρτερούσε τις ψυχές ο περαματάρης, εδώ ήταν το ψυχοπομπείο και το ιερό του Ποσειδώνα, θεού του Κάτω Κόσμου. Το μονοπάτι ξεκινά από τα Κοκκινόγεια και καταλήγει έπειτα από μόλις 2 χλμ. στον φάρο του 1882. Στο ενδιάμεσο θα έχετε δει το εκκλησάκι του Ασώματου, φτιαγμένο από αρχαία λιθάρια, και το ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο από το Ιερό του Ταινάριου Ποσειδώνα.

Στη Μάνη, οι βυζαντινοί ναοί είναι αναρίθμητοι και πραγματικά έργα τέχνης. Μέχρι και τα νεκροταφεία είναι αλλιώτικα και αξίζει να τα παρατηρήσετε, καθώς αποτελούν μικρογραφίες των χωριών, με πέτρινους τάφους σαν μικρά πυργόσπιτα. Βάσει των τοπικών άγραφων νόμων, οι Μανιάτες απαγορεύεται να φύγουν άκλαυτοι, θεωρούνται αγγελιαφόροι και τα οκτασύλλαβα μοιρολόγια τους συγκλονίζουν. Μάλιστα έχουν και τον δικό τους άγιο, ο Αϊ-Στράτηγος, ο Μιχαήλ Αρχάγγελος, θεωρείται ψυχοπομπός και πολεμιστής σαν εκείνους. Φοράει στρατιωτική στολή, φέρει αποτροπαϊκές κεφαλές, σπαθί και ένα βρέφος στο χέρι, σύμβολο της ψυχής.

Το λιμναίο σπήλαιο, Βλυχάδα Διρού, συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Η περιήγηση γίνεται με βάρκα και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Περνά από επιβλητικές αίθουσες με απίστευτους σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς, ενώ πολύ χαρακτηριστικοί θεωρούνται οι ελικτικοί δίσκοι και οι σωληνοειδείς σταλακτίτες. Το επισκέψιμο τμήμα του έχει μήκος 1,5 χλμ., ενώ στο σύνολό του λέγεται ότι φτάνει τα 15 χλμ. Εκεί βρέθηκαν οστά από ιπποπόταμους, πάνθηρες, ύαινες, λιοντάρια, ελάφια κ.ά., ηλικίας περίπου 30.000 ετών.

Λοιπόν, η γνωριμία μας με τη Μάνη θα είναι ουσιαστική. Ξεκινώντας από το Γύθειο, Γερολιμένα, Βάθεια, Ταίναρο, Λιμένι, Σπήλαια Δυρού, Αρεόπολη, Καρδαμύλη. Μη το χάσετε!!!

Επισκόπηση

Μάνη, από τη δημοφιλή Αρεόπολη και το γοητευτικό Λιμένι μέχρι τον ανεπτυγμένο Γερολιμένα, την εγκαταλελειμμένη Βάθεια, το πιο χαρακτηριστικό χωριό της Μάνης, και τα άγνωστα χωριά στο Κατωπάγκι  και στον Σαγγιά ,  θα καταλάβετε μέχρι και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία των Μανιατών, την οποία όρισε το τοπίο γύρω τους, όπως και την αρχιτεκτονική και τους ηθικούς κανόνες τους.

Καλύτερες Στιγμές

 • Μάνη
 • Γερολιμένας
 • Σπήλαια Δυρού
 • Ακρωτήρι Ταίναρο
 • Βάθεια
 • Γύθειο
 • Αρεόπολη
 • Καρδαμύλη

Πρόγραμμα Εκδρομής

Αναχώρηση από Γλυφάδα 7:00, Σύνταγμα 7:20 και Ομόνοια 7:30, με ενδιάμεση στάση φτάνουμε στον πρώτο μας προορισμό το Γύθειο. "Βολτάρουμε στο Γύθειο. Χρωματιστά νεοκλασικά του 19ου αιώνα σκαρφαλώνουν την πλαγιά του καταπράσινου λόφου που οι ντόπιοι αποκαλούν Ακούμαρο , επίσημη ονομασία Λαρύσιο, με τα χρώματά τους να καθρεφτίζονται στα νερά του λακωνικού κόλπου. Η καρδιά της πόλης χτυπά στην προκυμαία της, εκεί όπου ουζερί και café απλώνουν τραπεζάκια έξω, εκεί όπου θα γευματίσουμε, νοστιμιές της θάλασσας σας προτείνουμε. Εκεί, επίσης, όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό νεοκλασικό Δημαρχείο που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ το 1890, και εκεί απ’ όπου ξεκινούν δρόμοι και σοκάκια που ανηφορίζουν ως την κορυφή του λόφου, κάνοντας ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε ολάνθιστες αυλές, πέτρινα σπίτια κι εκκλησάκια. Και πολλά άλλα που θα τα πούμε από κοντά. Ο επόμενος σταθμός είναι και ο προορισμός μας, ο Γερολιμένας. Πέτρινα σπίτια, άγονη γη, πολλές ιστορίες, ωραίοι άνθρωποι, καταπληκτικές γεύσεις και η απίστευτη θέα στη Μεσόγειο θάλασσα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Το πρωινό μας, καταρχήν, η απίστευτη θέα που θα μας γεμίσει όλη την ύπαρξη μας, Στη συνέχεια θα πάρουμε το πρωινό μας. Ξεκινάμε για τον επόμενο προορισμό μας που είναι η Βάθεια. Ένα τοπίο που δε θα βρεις αλλού στην Ελλάδα, επιβλητικό και μοναδικό. Ο επισκέπτης στη Μάνη ξέρει ότι θα έρθει κοντά με τη φύση και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Αυτό το μέρος έχει κάτι διαφορετικό. Ξεχωρίζει. Είναι η επιβλητικότερη έξαρση ενός τοπίου μανιάτικου. Με την γοητεία των πύργων και την ιδιαίτερη ιστορία. Σε ένα παιχνίδισμα ανάμεσα στη θάλασσα και την άγονη γη. Η Βάθεια είναι η έκπληξη που σου επιφυλάσσει η Μάνη. Το ζω, το φωτογραφίζω, το καταγράφω, μοναδικές εικόνες. Ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο για Ταίναρο ενώ από ψηλά συναντάμε το Πόρτο Κάγιο και το Μαρμάρι. Φτάνουμε στο Ακρωτήρι Ταίναρο.Το μονοπάτι από τα Κοκκινόγεια έως την άκρη του Ταινάρου είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον περπάτημα της Μέσα Μάνης, γιατί περικλείει όλη την υποβλητική γοητεία του μανιάτικου τοπίου. Η περιοχή εκκίνησης ήταν μάλιστα, κατά τους αρχαίους Έλληνες, η είσοδος στον Κάτω Κόσμο, αφού εδώ βρισκόταν ένα πασίγνωστο στην αρχαιότητα ψυχοπομπείο. Το μονοπάτι ξεκινάει στο τέλος του δρόμου Αρεόπολης-Ταινάρου, στον δυτικό κολπίσκο του όρμου Πόρτο Στέρνες, δίπλα από τον βυζαντινό ναό των Αγίων Ασωμάτων, που είναι χτισμένος με πέτρες από τον παρακείμενο ναό του Ταινάριου Ποσειδώνα. Περίπου 300 μέτρα μετά, το μονοπάτι περνάει δίπλα από τα ερείπια του αρχαίου οικισμού, το ρωμαϊκό ψηφιδωτό και την παραλία της Αριάς. Το τοπίο είναι γεμάτο ξερολιθιές και χαμηλούς θάμνους, αγκαθωτά βάτα, θυμάρι και ρίγανη. Σε όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας, καθαρό μονοπάτι δύο χιλιομέτρων, η θέα στον όρμο Πόρτο Στέρνες και στο πέλαγος είναι μαγευτική. Το ακρωτήρι διατηρεί ακόμη, χάρη στους ναυτικούς, το αρχαίο του όνομα Ματαπάς. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας.

Πρωινό ξεκινάμε με την καταπληκτική θέα της Μεσογείου και ακολουθεί το "έμπρακτο" πρωινό. Σήμερα αποχωριζόμαστε , τον Γερολιμένα, ένα μαγικό σκηνικό με αυθεντική, μανιάτικη αύρα, και διάφανα νερά που μοιάζουν με ψεύτικα. Από τους αντιπροσωπευτικούς οικισμούς της Μάνης, ο παραθαλάσσιος οικισμός με την ανεπιτήδευτη γοητεία που ασκεί αποτελεί πραγματικό στολίδι για την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας. Όμως ο δρόμος της επιστροφής θα μας αποζημιώσει με δύο διαμάντια το ένα είναι το Λιμένι, ο παράδεισος της Μέσα Μάνης. Το παραμυθένιο χωριό που έχει καταφέρει να μαγέψει ολόκληρη την Ευρώπη και το άλλο είναι η Καρδαμύλη. Ο παράδεισος της Ελλάδας βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη. Ο Μαρσέλ Προυστ έλεγε ότι οι μόνοι αληθινοί παράδεισοι είναι αυτοί που έχουν χαθεί, αλλά μάλλον το είπε επειδή, πιθανότατα, δεν είχε περάσει από την Καρδαμύλη. Ενδιάμεσες στάσεις η επίσκεψή μας στο Σπήλαιο Δυρού και στη γραφική Αρεόπολη. Επιστροφή στην Αθήνα.

Περιλαμβάνεται / Δεν Περιλαμβάνεται

Περιλαμβάνεται:

 • Διαμονή σε ξενοδοχείο
 • Πρωινά και δείπνο
 • Δωρεάν wi-fi στο χώρο του ξενοδοχείου
 • Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με υπερσύγχρονο πολυτελές λεωφορείο(ISO Ασφάλειας & ποιότητας)
 • Έμπειρος συνοδός του γραφείου μας
 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
 • Φόροι
 • Η συμμετοχή σας θα κατοχυρώνεται με κατάθεση προκαταβολής 50%

Τι δεν Περιλαμβάνεται:

 • Η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους
 • και ότι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα και φόρος Διανυκρέρευσης.

Κρατήσεις

      Μάνη  3ημέρες / 2νύχτες

από 24/ 11 – 26/11/23

 • Ξενοδοχείο: SUITES MONODENDRI
 • Δίκλινο:  280ευρώ με πρωινό
 • Μονόκλινο: 340 ευρώ

Οι κρατήσεις πραγματοποιούνται με προκαταβολή 50% και εξόφληση 3 ημέρες πριν την αναχώρηση, στις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική.

Τράπεζα: Δικαιούχος  IBAN
ΕΘΝΙΚΗ: KOLMAR TRAVEL

MON IKE(ΚΟΛΟΒΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)

GR40 0110 3170 0000 3176 1253 793
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: KOLMAR TRAVEL MON IKE GR96 0172 0190 0050 1909 3483 953

Συχνές Ερωτήσεις

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε όσους πιστεύουν ότι η Ζωή είναι απλή και όμορφη και ότι η υψηλή αισθητική κρύβεται στα απλά.

Θα απολαύσουμε χρονικά το Κυπαρρίσσι;

Το Κυπαρίσσι προσφέρεται για μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά του, μας δίνεται η ευκαιρία για ωραίους περιπάτους, για φαγητό, καφέ, ποτό δίπλα στη θάλασσα. Πιστεύουμε ότι ο χρόνος που θα παραμείνουμε είναι αρκετός για να πάρετε μια δυνατή γεύση από το Κυπαρίσσι.

Χάρτης

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Μάνη
 • Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023
 • Ξενοδοχείο
 • Διατίθεται στον Χώρο του ξενοδοχείου
 • Δύο Πρωινά και δύο δείπνα
 • Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με υπερσύγχρονο πολυτελές λεωφορείο(ISO Ασφάλειας & ποιότητας)
 • Έμπειρος συνοδός του γραφείου μας
 • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
Go to Top