Δημητσάνα – Βυτίνα

0
Τιμή
Τιμή
Η εκδρομή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη!

Κάνε κράτηση

Αποθήκευση στη Wish List

Adding item to wishlist requires an account

51

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Γιοφύρι στο φαράγγι του Λουσίου Ποταμού

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από προκαθορισμένα σημεία με προορισμό την γραφική Δημητσάνα. Θα επισκεφτούμε το Μουσείο Υδροκίνησης, θα έχουμε χρόνο στην Δημητσάνα και στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τη Βυτίνα. Ελεύθερος χρόνος. Επιστροφή στην Αθήνα.

                ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ – ΒΥΤΙΝΑ

Η ιστορική Δημητσάνα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 960 – 1.080μ., πάνω στα ερείπια της μεγάλης αρχαίας πόλης Τεύθις, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Σύμφωνα με την παράδοση που κατέγραψε η πόλη είχε στείλει δικό της στρατιωτικό σώμα στον Τρωικό πόλεμο με ηγεμόνα τον Τεύθι, ο οποίος τραυμάτισε με το δόρυ του τη Θεά Αθηνά. Η Θεά τον τιμώρησε δίνοντάς του ανίατη ασθένεια. Ερείπια των αρχαίων τειχών της πόλης σώζονται μέχρι σήμερα. Κατά της διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η Δημητσάνα αποτέλεσε σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι της Πελοποννήσου, που τροφοδοτούσε τους μαχητές της Ρούμελης και του Μοριά. Θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Μουσείο Υδροκίνησης. Πρόκειται για ένα χώρο μέσα στον οποίο κατά την περίοδο της προβιομηχανικής εποχής λειτουργούσε ένα μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα που είχε ως κινητήρια δύναμή του το νερό από τις πηγές του Αϊ Γιάννη. Σήμερα, το συγκρότημα είναι πλήρως αναστηλωμένο ενώ έγινε συντήρηση σε ένα μύλο, μια νεροτριβή, ένα ρακοκάζανο και ένα βυρσοδεψείο.

Άλλα αξιοθέατα οι Εκκλησίες της Δημητσάνας, υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες, επτά εκ των οποίων είναι του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα. Όλοι οι ναοί είναι κομψοτεχνήματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες. Μερικές από αυτές τις εκκλησίες είναι η εκκλησία της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται απέναντι από την Βιβλιοθήκη και είναι ο μητροπολιτικός ναός της Δημητσάνας, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ευθυμίου, των Αγίων Ταξιαρχών και του Αγίου Ιωάννη.

Επίσης, η Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, βρίσκεται στην πλατεία του ναού της Αγίας Κυριακής και αποτελεί τη συνέχεια της Σχολής της Δημητσάνας, ενώ σήμερα θεωρείται πρότυπο επαρχιακής βιβλιοθήκης. Ιδρύθηκε το 1764 από δύο μοναχούς, τον Γεράσιμο Γούνα και τον Αγάπιο Λεονάρδο. Αρχικά λειτούργησε σαν ιερατική σχολή, στην οποία κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας φοίτησαν πολλοί γνωστοί ιεράρχες του Γένους. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 όμως υπέστη μεγάλη ζημία, αφού μεγάλο μέρος των βιβλίων της χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή φυσιγγίων. Είναι δανειστική βιβλιοθήκη και διαθέτει περίπου 35.000 τόμους βιβλίων μεταξύ των οποίων συλλογή χειρόγραφων από το 14ο αιώνα, έγγραφα όπως τα Πατριαρχικά σιγίλια καθώς και παλαιές εκδόσεις μεγάλων εκδοτικών οίκων του εξωτερικού χρονολογούμενες από το 16ο αιώνα. Από τους παλιούς τόμους της διασώθηκαν περίπου 600. Μεταξύ των άλλων, στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται και τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού μέσα σε ορειχάλκινη λάρνακα και η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα. Είναι κάποια αξιοθέατα που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης
ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης

 Βυτίνα. Στα δρομάκια του χωριού, όπου κυριαρχούν τα σπίτια από ντόπιο μαύρο μάρμαρο και γύρω από την πλατεία θα βρείτε καλές ταβέρνες, cafes-μπαράκια και μαγαζιά με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα (κυρίως τυροκομικά και ζυμαρικά). Από τα πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες. 

Η τιμή της εκδρομής είναι 25 ευρώ και οι καταθέσεις γίνονται στις τράπεζες,

Go to Top