Δημητσάνα-Βυτίνα, Αρκαδία

0
τα "πολύτιμα πετράδια" του Μαινάλου
25€
τα "πολύτιμα πετράδια" του Μαινάλου
25€
Η εκδρομή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη!

Κάνε κράτηση

Αποθήκευση στη Wish List

Adding item to wishlist requires an account

5806
Μονοήμερη

Δημητσάνα, μονοήμερη εκδρομή, στα μονοπάτια της Ιστορίας. Ταξιδεύουμε στον χρόνο, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του Μαινάλου. Από κάτω ρέει ο Λούσιος, δεν γίνεται να μην το ακούμε, και ας είμαστε, στη Δημητσάνα σε υψόμετρο 1.063 μ., περίπου 700 μ. πάνω από τον Λούσιο. Αυτό είναι το μόνιμο άκουσμα της Δημητσάνας, η βουή από τα ορμητικά νερά του Λούσιου ποταμού, που τρέχει στο φαράγγι πάνω από το οποίο είναι χτισμένο το χωριό μέχρι να συναντήσει λίγο πιο κάτω, κοντά στην Καρύταινα, τον Αλφειό. Μαζί ακούγεται και ο αέρας που φυσάει και προσπαθεί να βρει διέξοδο ανάμεσα στις πλαγιές του φαραγγιού. Σε αυτή την ιδανική τοποθεσία, πάνω σε δύο λόφους και στο διάσελο ανάμεσά τους, άρχισε εδώ και εκατοντάδες χρόνια να αναπτύσσεται το χωριό. Η Δημητσάνα είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς κοντά στην Αθήνα. Πολλά χωριά στην περιοχή έχουν το προνόμιο της θέας στο φαράγγι, αλλά η Δημητσάνα, εκτός από το νερό και τον αέρα, έχει και την πέτρα και το μπαρούτι, η παραγωγή του οποίου τροφοδοτούσε κάποτε όλη την Ελλάδα. Οι λιθόχτιστοι πύργοι, τα παλιά αρχοντικά, τα στενά σοκάκια κάνουν τις βόλτες στο χωριό εμπειρία, ενώ η Ιστορία είναι παρούσα σε κάθε γωνία. Μας ταξιδεύει το “ζωντανό” υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης και όχι μόνο, ακόμη ένα σημαντικό αξιοθέατο η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, η λειτουργία της οποίας πηγαίνει πίσω στο 1764, όταν ιδρύθηκε στη Δημητσάνα η ιερατική σχολή, γνωστή με το όνομα «Φροντιστήριο Ελληνικών Γραμμάτων», στην οποία και ανήκε, ακόμη θα δούμε επίσης και λαογραφικά αντικείμενα, ακόμα και τη σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα και τι άλλο να επισκεφτούμε το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Γρηγορίου Ε ΄ και των Σπηλιωτόπουλων, οι οποίοι αναβιώσαν το πυριτιδοποιείο της Δημητσάνας, για τους σκοπούς της Επανάστασης.

Και επόμενος προορισμός η Βυτίνα. Η Βυτίνα, πασίγνωστος ορεινός τόπος διακοπών, εδώ και πολλά χρόνια κρατά τα πρωτεία στην τουριστική κίνηση της Αρκαδίας και είναι πάντα το πετράδι του Μαινάλου. Όμορφη, δροσερή, γαλήνια, καταπράσινη και γραφική, πολιτισμένη και φιλόξενη, η Βυτίνα, παραμένει η μεγάλη κυρία της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Αρκαδίας. Απλώνεται νωχελικά μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα την οριοθετούν και την αρωματίζουν με εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά και φρεσκάδα που δύσκολα ξεχνά κανείς, και την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της που εδώ και χρόνια θεωρήθηκε θεραπευτικό ψυχής και σώματος. Αρχοντική και ωραία η Βυτίνα, με τα παλιά πετρόσπιτα της , τα γραφικά στενά της, την ζωντανή πλατεία της με την παλιά εκκλησία, τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της για περιπάτους, τα δασάκια και τις εξοχές της. Γύρω της, σε μικρές αποστάσεις, υπάρχουν χωριά εκπληκτικής ομορφιάς, ποτάμια, πηγές, μνημεία ιστορικά, μοναστήρια, τόποι μαγικοί . Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα των διακοπών στην Βυτίνα είναι ότι εδώ ο επισκέπτης τιμάται ιδιαίτερα με υψηλό επίπεδο τουριστικής φιλοξενίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Αναχώρηση από Γλυφάδα 07:00, Σύνταγμα 07:20 και από Ομόνοια 07:30 με προορισμό μας τη Δημητσάνα που είναι ο πρώτος μας σταθμός.Θα είμαστε περίπου 10:30 με μία στάση στο Αρτεμίσιο για ένα γρήγορο καφεδάκι. Στη Δημητσάνα θα επισκεφτούμε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που βρίσκεται στην τοποθεσία Κεφαλάρι Αη-Γιάννη λίγο έξω από τη Δημητσάνα. Ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Μουσείο Υδροκίνησης.Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα είναι ένα θεματικό μουσείο που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία, παρουσιάζοντας τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που χρησιμοποιούν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Πρόκειται για έναν χώρο περίπου χιλίων τετραγωνικών μέτρων, μέσα στον οποίο, στην περίοδο της προβιομηχανικής εποχής, λειτουργούσε ένα μεγάλο βιοτεχνικό συγκρότημα που είχε ως κινητήρια δύναμή του το νερό της ομώνυμης πηγής, του γνωστού Κεφαλαριού του Αϊ-Γιάννη. Στη ξεναγησή μας, θα σας ενημερώσουμε τι ακόμη μπορείτε να επισκεφτείτε. Θα πιούμε τον καφέ μας και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το δεύτερο προορισμό μας τη Βυτίνα, όπου θα παραμείνουμε για το γεύμα μας , να περπατήσουμε το δρόμο της Αγάπης και να αναχωρήσουμε περίπου 17:30. Στην Αθήνα θα είμαστε περίπου 20:30.

Go to Top